Gratis retourneren en 30 dagen retourbeleid


Voor iedere fiets het juiste fietsstuur

Volledig rijplezier is gegarandeerd als je je ook na urenlang op de fiets nog steeds op je gemak voelt en niets knelt of pijn doet. Met het juiste stuur voorkom je rugklachten, polspijn en andere problemen.

De verschillende soorten sturen

Als het om fietssturen gaat, wordt er onderscheid gemaakt tussen toerstangen, die slechts één greeppositie toestaan, en multipositiestangen, die meerdere greepposities en soms een verandering van de zitpositie mogelijk maken. In de onlineshop vind je het stuur dat past bij jouw perfecte fietservaring: klassiek voor de vrijetijdsfietser of hightech voor de ambitieuze sporter.

Stuurtype vorm Voordeel Zithouding Grijpposities
MTB-stuur recht stuur Biedt stabiliteit en controle off-road naar voren gekanteld statisch
Comfortabel stuur gebogen met handvatten zorgt voor een comfortabele zithouding en overzicht bijna rechtopstaand statisch
Stuur met meerdere posities zonder handvatten, vorm van een liggende acht Ontlasting voor de rug tijdens lange tochten flexibel flexibel
Racefiets stuur gebogen zonder handvatten Aerodynamische lage zitpositie mogelijk flexibel, naar voren gebogen flexibel

Touringhanger

Zowel het mountainbikestuur als het comfortstuur van stadsfietsen en Nederlandse fietsen zijn doorgaans voorzien van een toerstuur. Deze hebben handgrepen aan beide uiteinden. Terwijl de eerste zijn ontworpen als een vrijwel rechte stang en zo een perfecte controle over de fiets op ruw terrein mogelijk maken, zijn de laatste twee gebogen en bevorderen zo een rechtopstaande zitpositie.

Beugel met meerdere posities

Om ervoor te zorgen dat de berijder vrijwel elk deel van het stuur kan bereiken, zijn de beugels van racefietsen en triatlonfietsen complex gebogen. Afhankelijk van of je meer in het midden of meer aan de buitenkant vastpakt, verandert ook de hoek waarin je naar voren buigt.

Racefietssturen zijn verkrijgbaar in de categorieën klassiek, ergonomisch en anatomisch, onderverdeeld in de subtypes compact, track en randonneur - voor langeafstandsrijders. Het ergonomische fietsstuur is het meest gebruikte racefietsstuur voor buitengebruik. Baanwielrenners geven daarentegen de voorkeur aan de baanvorm.

Het materiaal van het fietsstuur

Ook bij de keuze van het stuur speelt het materiaal een belangrijke rol. In principe worden er drie verschillende soorten materiaal gebruikt:

  • aluminium
  • Koolstof
  • staal

Aluminium heeft, net als carbon, het voordeel dat het extreem licht is en bijzonder comfortabel op racefietsen en hoge beklimmingen. Carbon is iets lichter, maar ook duurder. Bij beide materialen zijn breuken niet te voorzien, maar kunnen ze plotseling optreden. Een beschadigd fietsstuur dient u onmiddellijk te vervangen, omdat dit tijdens het rijden kan breken.

Onze tip: Stalen fietssturen zijn zwaarder, maar breuk is waarschijnlijker door vervorming. Een stalen fietsstuur is de aanbevolen optie voor stadsfietsen.

Fietsstuur voor een optimale houding

Uw nieuwe fietsstuur moet u één ding bieden: een comfortabele, rugvriendelijke houding. Een racefiets die extreem naar voren leunt is aerodynamisch perfect, maar wordt alleen aanbevolen voor sporters met goed getrainde rugspieren. Een te rechtopstaande houding is ook niet goed, omdat deze de onderrug te zwaar belast.

Een voorwaartse kanteling van 15° van het bovenlichaam is ideaal.

Veel fietsers maken de fout het fietsstuur te hoog te zetten. Tijdens het fietsen neemt u een slechte houding aan, waardoor uw rug en polsen worden belast. De ideale hoogte van het stuur is wanneer deze op gelijke hoogte is met het zadel. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de stuurpen correct is afgesteld in hoogte en hoek.

Ergonomisch stuur voor mountainbikes

Met zijn rechte fietsstuur is de mountainbike niet altijd optimaal voor langere ritten. Om een ​​stijve houding tijdens het rijden te voorkomen, zijn er voor mountainbikes zogenaamde bar-ends. Dit zijn beugels die aan de uiteinden van de handgrepen worden gemonteerd en variabele gripmogelijkheden bieden, wat vooral handig is bij beklimmingen. Ook kun je kiezen voor een offset stuur, waardoor je meer rechtop zit. Dit geeft je ook meer controle tijdens afdalingen door het zwaartepunt van je lichaam naar achteren te verschuiven.

Welke breedte moet het fietsstuur hebben?

Om een ​​ergonomisch perfecte fietshouding te bereiken, moet u deze vuistregel kennen: de breedte van het stuur komt overeen met de schouderbreedte van de berijder. Een te breed of te smal stuur kan tot nek- en rugklachten leiden. Met een multipositiestuur heeft u het voordeel dat u uw rug- en nekgedeelte, evenals de gehele spieren van uw armen en handen afwisselend kunt belasten, zodat er geen spanning kan ontstaan ​​door eenzijdigheid. Zorg ervoor dat u geschikte handgrepen kiest die u nog meer comfort bieden.