Gratis retourneren en 30 dagen retourbeleid

Fietshelmen – 5 tips over gebruik, onderhoud, opslag en levensduur

In dit informatieartikel over fietshelmen ontvang je 5 tips over het gebruik, het onderhoud, het opbergen en de duurzaamheid van je helm. De helm is een essentieel onderdeel van je uitrusting en daarom een ​​onderwerp waar iedere fietser zich mee bezig zou moeten houden.

Met deze 5 tips bereik je veilig je bestemming!

Inhoud

Tip 1: Draag altijd een helm tijdens het fietsen!

Zelfs als er in Duitsland momenteel geen helmplicht geldt voor fietsers van bio-pedelecs en e-pedelecs, moet u altijd een helm dragen. Niet alleen tijdens rondleidingen en excursies, maar ook en vooral tijdens korte ritjes door de stad of naar de ijssalon. Bij een val of ongeval absorbeert de helm de impactenergie, wat bij twijfel het verschil kan maken. Geef niet op en draag een helm, waar u ook fietst en of het nu een e-bike (pedelec) of een bio-bike is.

Voor het gebruik van S-Pedelecs (tot 45 km/u) is in Duitsland een geschikte helm verplicht!

Tip 2: Zorg ervoor dat de helm goed past en goed is afgesteld!

Alleen een helm die past en correct is afgesteld, kan u beschermen. Helaas zijn er nog steeds veel fietsers op de wegen waarvan de helm niet past, niet goed past of verkeerd is afgesteld. Een veel voorkomende fout is dat de helm te ver naar achteren zit en daardoor niet de nodige beschermende werking kan bieden. De helm moet liever “horizontaal ten opzichte van de grond” zitten.

Waar je nog meer op moet letten bij het verstellen lees je in dit informatieartikel: Fietshelm verstellen

 

Tip 3: Berg de helm op de juiste manier op als je hem niet gebruikt!

Om zo lang mogelijk profijt te hebben van uw fietshelm, dient u de helm goed op te bergen. Gelukkig is dit heel eenvoudig: een droge kamertemperatuur en geen direct zonlicht zijn de belangrijkste punten.

Gemakkelijk te onthouden: Uw helm wordt goed opgeborgen waar u er lange tijd plezier van zult hebben.

Een kelder die niet droog is of de garage die in de winter net zo koud wordt als buiten, is geen goede plek om je helm op te bergen. Bewaar uw helm ook niet in de buurt van verf of oplosmiddelen.

Als de helm verkeerd wordt opgeborgen, kan het beschermende harde schuim na verloop van tijd beschadigd raken en daardoor een impact mogelijk niet voldoende opvangen. Onjuist opbergen kan daarom de beschermende werking van de helm aantasten.

Tip 4: Houd je helm schoon en controleer hem regelmatig op scheuren of beschadigingen!

Om beschadigingen of zelfs scheuren te kunnen detecteren, moet uw helm schoon zijn. Dit is vooral belangrijk bij MTB-helmen die regelmatig vuil worden. Hiervoor kunt u eenvoudig een lauwwarme, vochtige (niet natte!) microvezeldoek gebruiken.

Als u schade aan de helm ontdekt, zoals scheuren in het harde schuim (d.w.z. het piepschuimachtige materiaal aan de binnenkant van de helm), schade aan de buitenschaal (het plastic of filmachtige materiaal) of defecte riemen en gespen, u moet uw helm zeker vervangen vanwege de beschermende werking. Waarschijnlijk heeft uw helm te veel last van deze schade.

Tip 5: Vervang je helm na een val als je hem laat vallen of na 3-5 jaar zonder val!

Natuurlijk, na een val op je helm moet je je helm vervangen. De helm heeft zijn werk gedaan door de impactenergie te absorberen en heeft daarbij meestal zichtbare of onzichtbare schade opgelopen. De volgende impact kan dan niet meer voldoende worden opgevangen.

Bovendien kan uw helm beschadigd raken als u hem zomaar laat vallen. Dit is vooral het geval bij zogenaamde in-mold-helmen. De meeste hedendaagse fietshelmen worden vervaardigd met behulp van het in-mold-proces om een ​​zo laag mogelijk gewicht en grote ventilatieopeningen te garanderen. Bij deze helmen moet u er bijzonder op letten dat u ze niet laat vallen.

Maar zelfs als u niet valt, moet u na een bepaalde tijd uw helm vervangen. Zweet, UV-straling, sterke temperatuurschommelingen en andere invloeden van buitenaf tasten het harde schuim aan en maken het na verloop van tijd poreus en kan de helm je niet meer goed beschermen.

Als grove vuistregel geldt dat je een onbeschadigde helm waarmee je niet gevallen bent uiterlijk na drie tot vijf jaar nog steeds moet vervangen.

Wij hopen dat deze 5 tips je helpen en dat je nu de belangrijkste weetjes over fietshelmen kent. Als u meer wilt weten over fietshelmen, kunnen wij u het volgende informatieartikel aanbevelen. Hier vindt u veel meer informatie over pasvorm, afstelling, helmtypes en extra functies zoals MIPS: aankoopadviseur fietshelm

 

Hier vindt u onze fietshelmen in de onlineshop.

 

Veelgestelde vragen (FAQ's):

Hoe oud mag een fietshelm zijn?

U dient uw helm minimaal elke 3-5 jaar te vervangen als u gevallen bent terwijl u de helm draagt ​​of als u deze heeft laten vallen. Een helm heeft echter geen exacte “vervaldatum”; deze is altijd afhankelijk van hoe u uw helm heeft gebruikt, onderhouden en bewaard.

Hoe kan ik mijn fietshelm schoonmaken?

De beste manier om je helm schoon te maken is met een lauwwarme, vochtige (niet druipnatte) microvezeldoek. Met name het harde schuim aan de binnenkant mag niet aan onnodig vocht worden blootgesteld. Je mag zeker geen oplosmiddelen gebruiken. Verdere informatie kunt u ook opvragen bij de fabrikant van uw helm.

Hoe moet ik mijn fietshelm opbergen?

U kunt uw helm het beste op kamertemperatuur, in een droge omgeving en niet in direct zonlicht bewaren. Het is beter om plaatsen te vermijden die te koud of vochtig zijn, zoals garages of kelders.

Hoe kan ik een oude fietshelm weggooien?

U kunt uw oude fietshelm gewoon in de restafvalbak gooien. Een oude, versleten fietshelm mag je ook niet verkopen op gebruikte platforms, maar deze altijd weggooien.