Gratis retourneren en 30 dagen retourbeleid

Bandengids

FIETSBANDEN KOOPADVIES

Binnen- en buitenbanden zijn essentiële onderdelen van een fiets. De banden worden vaak over het hoofd gezien, terwijl deze voor een groot deel het rijgedrag en de prestatie van je fiets bepalen. Via de banden houd je fiets tenslotte contact met de oppervlakte van de weg. Wanneer profiel van je banden versleten is, is het tijd voor nieuwe banden, zodat je weer optimaal van je fiets gebruik kunt maken!

Binnen- en buitenbanden voor fietsen zijn in verschillende groottes verkrijgbaar, er zijn veel verschillende modellen met verschillende bandbreedtes. Daarnaast is er een veelvoud aan profielen beschikbaar en zijn er banden gefabriceerd uit verschillende rubbermengsels. Daarbij kun je je in eerste instantie een beetje verloren voelen, maar als je de basis eenmaal begrepen hebt, vind je doelgericht je weg in ons banden aanbod. In dit koopadvies vertellen we je stap voor stap wat bij het vernieuwen van fietsbanden belangrijk is en hoe je de banden vindt die niet alleen bij de fiets, maar ook bij jouw rijstijl passen.


Fietsbanden maattabel

Om de juiste buitenband voor je fiets te vinden, is het belangrijk om rekening te houden met de diameter van het wiel en de breedte van je band. Als je niet weet welke maat je nodig hebt, kun je altijd de maat van je huidige banden aanhouden.

Er zijn verschillende schrijfwijzen voor de verschillende bandenmaten die je kunt vinden op de zijwand van je band. Om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken, hebben we de meest veelvoorkomende schrijfwijzen in de tabel hieronder gezet. Je kunt de schrijfwijze van jouw band bekijken en de tabel gebruiken om de andere schrijfwijzen op te zoeken.

Bandenmaten Mountainbikes

Type fiets & wielmaat in de winkelInchesETRTO (in mm)
 diameterbreedtebreedtediameter
MTB 20“20 x1,9 - 2,2547 bis 57 x406
MTB 24“24 x1,75 - 2,447 bis 63 x507
MTB 26“26 x1,5 - 2,640 bis 65 x559
MTB FAT26 x3,8 - 4,895 bis 120 x559
MTB 27,5“27,5 x1,9 - 2,548 bis 64 x584
MTB 27,5+ /B+27,5 x2,8 - 3,267 bis 79 x584
MTB 29“29 x1,9 - 2,447 bis 63 x622

Bandenmaten racefietsen, triathlon fietsen en cyclocross fietsen

Type fiets & wielmaat in de winkelInchesETRTO (in mm)
 diameterbreedtebreedtediameter
Roadbike & Triathlon28 x¾ - 1 1/818 bis 28 x622
CX & Gravel28 x1 – 1,628 bis 42 x622
CX & Gravel27,5 x1,5 - 2,635 bis 47 x584
Tria 26“ (old)26 x118 bis 23 x551

Bandenmaten toer- en stadsfietsen

Type fiets & wielmaat in de winkelInchesETRTO (in mm)
 diameterbreedtebreedtediameter
Trekking /City 12“12 x1,75 - 2,2547 bis 62 x203
Trekking /City 14“14 x1,5 - 1,7538 bis 47 x288
Trekking /City 16“16 x1,5 - 2,140 bis 57 x305
Trekking /City 18“18 x1,25 - 2,032 bis 50 x355
Trekking /City 20“20 x0,9 - 2,2523 bis 57 x406
Trekking /City 24“24 x1,5 - 2,440 bis 62 x507
Trekking /City 26“26 x1,0 - 2,525 bis 64 x559
Trekking /City 27,5“27,5 x1,125 - 2,528 bis 57 x584
Trekking /City 28“28 x1 - 1,628 bis 42 x622
Trekking /City 29“29 x1,9 - 2,447 bis 63 x622
Trekking /City 27“ (old standard not used anymore)27 x7/8 – 1/1422 bis 32 x630

Welke binnen- en buitenband passen bij mijn fiets?

Stap voor stap naar de juiste buitenband

  • Bekijk de afmetingen op de zijwand van je huidige band (bijv. 32-622)
  • Gebruik onze fietsbanden maattabel om de gevonden bandenmaat te converteren wanneer dit nodig is
  • Ga naar ons bandenassortiment, op onze website en gebruik het filter om het type banden van jouw keuze en de wielgrootte die je nodig hebt (in inches) te selecteren
  • Veel banden zijn in meerdere breedtes verkrijgbaar; kies een variant die tenminste 1 cm ruimte in verhouding tot de voorvork laat

Stap voor stap naar de juiste binnenband

  • Bekijk de afmetingen op de zijwand van je huidige band
  • Gebruik onze fietsbanden maattabel om de gevonden bandenmaat te converteren wanneer dit nodig is
  • Ga naar binnenbanden op onze website en gebruik de filters om de juiste wielgrootte te selecteren
  • Kies een binnenband waarvan breedte overeenkomt met je buitenband
  • Kies een binnenband waarvan het regelventiel verenigbaar is met je wiel. Je kunt zien welk regelventiel je nodig hebt, door te kijken naar de grootte van het ventielgat op de velg; er zijn 3 verschillende typen:
    - SV: Prestaventiel (ook bekend onder de naam Sclaverandventiel, Frans ventiel) – 6,5 mm
    - AV: Schraderventiel (ook bekend onder de naam autoventiel) – 8,5 mm
    - DV: Dunlopventiel(ook bekend onder de naam Hollands ventiel) – 6,5 mm

Bandenmaten Mountainbikes

De juiste bandenspanning zorgt niet alleen voor minder rolweerstand en meer comfort, maar vermindert ook het risico op een lekke band.

  • Bij een hoge bandenspanning rolt het wiel sneller over een vlakke ondergrond, maar geeft weinig schokdemping
  • Bij een lage bandenspanning rolt het wiel langzamer over een vlakke ondergrond, maar is er een grotere mate van comfort en controle

Bij veel moderne banden bevindt zich op de zijwand van de band vaak een minimale en maxale luchtdruk indicatie. Zorg ervoor dat de luchtdruk binnen dit bereik blijft, zodat de banden niet beschadigd raken.

We raden daarnaast aan de luchtdruk alle 2 weken na te kijken; ook wanneer de fiets niet gebruikt wordt kan de luchtdruk lager worden. Met een Voetpompkun je de banden makkelijk tot de juiste spanning oppompen, dankzij de drukmeter die de bandenspanning in de 2 meest gebruikte meeteenheden aangeeft (Bar en PSI).


Bandbreedte, profiel en rubbermix

Bandbreedte

  • Smalle banden rijden meestal met een hoge bandenspanning, waardoor de rolweerstand laag is en daarmee is dit type band erg geschikt voor een harde en vlakke ondergrond
  • Brede banden worden meestal met een lagere bandenspanning gereden, waardoor de banden meer grip en tractie hebben en hierdoor voor een comfortabele rit zorgen. Brede banden zijn hierdoor geschikt voor zowel vlak als minder vlak terrein
  • Fatbike en plus-size banden hebben meer contactoppervlak, waardoor de tractie verbeterd wordt: dit maakt deze banden erg geschikt voor zand en sneeuw

Bandenprofiel en loopvlak

Het profiel op het loopvlak van de band, zorgt ervoor dat de band voor bepaalde weertypen en bepaald terrein geschikt is.

Rubbermix

De rubbermix van de band bepaalt de zachtheid van het rubber, wat van invloed is op de snelheid en levensduur van de band. Banden met een rubbermix van 70 durometer worden gezien als ‘hard’ en zijn over het algemeen goedkoop, hebben een hoge rolsnelheid en gaan lang mee.

De meeste tour- en stadsfietsen gebruiken dit type rubber om een hoge rolsnelheid en duurzaamheid te garanderen. Banden met een rubbermix van 50 durometer worden als `zacht‘ gezien en bieden veel grip, maar gaan minder lang mee. Deze rubbermix wordt veel gebruikt voor Downhill MTB-banden, waar elk stukje meer grip belangrijk is en het het vervangen van banden regelmatig voorkomt. Dit type rubbermix is ook ideaal voor natte weersomstandigheden. Banden met een rubbermix van 60 durometer worden over het algemeen gezien als een goede allround mix.

Er zijn ook duurdere banden die uit een verschillende rubbermix bestaan voor een optimale rolsnelheid, grip en duurzaamheid.

Banden met kleinere dicht bij elkaar staande nopjes, hebben een lage rolweerstand en daardoor meer snelheid, maar bieden daarentegen ook minder grip op een natte en/of losse ondergrond. Deze banden zijn ideaal voor een droge ondergrond en gladde oppervlaktes met een lage rolweerstand.

Banden met grotere, vaak hoekige nopjes op grotere afstand van elkaar, rollen minder snel, maar biedt meer grip op een natte of losse ondergrond. Deze banden zijn zeer geschikt voor moeilijk terrein en het rijden door modder.

Banden met dicht op elkaar geplaatste noppen op het loopvlak en aan de zijkant grotere en hogere noppen, worden semi-slicks genoemd. Deze banden combineren de hoge rolsnelheid op harde ondergrond met extra grip op losse ondergrond.


Welke type band past bij mij?

Tubeless banden

Tubeless en tubeless ready banden kunnen zonder binnenband gebruikt worden en zien er aan de buitenkant niet anders uit dan normale draad- of vouwbanden. Deze banden zijn echter ook zonder binnenband praktisch luchtdicht. Met tubeless banden krijg je minder snel een lekke band, omdat er minder luchtdruk in de band zit. Mountainbikers, veldrijders en racefietsers rijden bij voorkeur met tubeless banden, vanwege de bescherming tegen lekrijden, de controle en het comfort. Daarnaast is de rolweerstand ietwat kleiner, zonder binnenband. Voor een conversie naar tubeless banden heb je -naast de banden zelf- ook een tubeless ventiel, een speciaal velglint, en tubeless banden dichtmiddel nodig.

+ Minimaliseert de kans op een lekke band
+ Minder luchtdruk en meer grip
+ makkelijker te installeren
+ lagere rolweerstand

- Moeilijker te vervangen
- Luchtdruk moet regelmatig gemeten worden

Tubular banden/ tubes

Een tubular band bestaat uit een (vaak soepele latex) binnenband waar een buitenband om wordt genaaid. De tubular banden worden niet in de velg gehaakt en moeten daarom op de velg worden gelijmd, met een katoenen velglint. Dit type banden wordt voornamelijk voor wegwedstrijden en veldrijden gebruikt, vanwege het lage gewicht en de hoge rolsnelheid.

+ Rolt snel en soepel
+ Kunnen erg hoge en erg lage bandenspanning aan
+ Minimaliseert de kans op een lekke band

- Duur (er zijn ook nieuwe velgen nodig)
- Moeilijker te vervangen
- Kunnen niet onderweg gerepareerd worden

Draadband + binnenband

Een draadband dankt zijn naam aan het feit dat er een staaldraad in de rand (bandhiel) wordt verwerkt in combinatie met een binnenband. De draad die in de band verwerkt zit zorgt ervoor dat de buitenband veel vaster om het wiel zit. De stalen bandhiel, of bandenkoord, is de goedkopere optie. `Vouwbanden` vervangen stalen draden met een bundel Kevlar vezels, deze banden zijn lichter, maar ook duurder.

+ Relatief goedkoop
+ Brede keuze aan buiten- en binnenbanden
+ Makkelijk te vervangen en te repareren

- Sneller lek
- Iets lagere rolsnelheid


MTB, racefiets- & toerbanden

Mountainbike banden

Er zijn 3 wielmaten voor mountainbikes 26”, 27,5” (ook bekend onder 650B) en 29“. Er zijn 3 verschillende type banden voor mountainbikes:

  • Standaard MTB-banden zijn tussen de 1,9 en 2,5 inch breed. Crosscountry- en marathonrijders hebben meestal smallere banden, tussen de 1,9 en 2,1 inch breed, om gewicht te besparen en de roleigenschappen te verbeteren. All-mountain en Enduro rijders gebruiken eerder banden tussen de 2,1 en 2,5 inch breed, om de grip en controle op het terrein te vergroten
  • Plus-size banden zijn tussen de 2,6 en 3,25 inch breed. Deze banden zijn ook bekend als B+ of simpelweg + en bieden nog meer grip en comfort op ruige trails. Plus-sized fietsen hebben extra brede velgen en een extra brede vork
  • Fatbike banden zijn tussen de 3,8 en 4,8 inch breed. Deze brede banden zijn special voor fat bikes gemaakt en maken het mogelijk om over zand en door sneeuw te rijden. De keerzijde is dat de lage bandenspanning de fiets langzamer maakt onder normale omstandigheden