Een ultralichte binnenband die uw bandenspanning meet
Ga je wel eens op pad en heb je na een paar uur het gevoel dat je bandenspanning niet meer optimaal is? Of misschien wilt u tijdens uw meerdaagse tochten aan het begin van een lange dag de druk controleren? Natuurlijk kun je indien nodig met je vinger testen of je absoluut meer of minder lucht nodig hebt, maar afgezien van een grove neiging is dit meer een kwestie van gevoel dan van feitelijke informatie. Of je kunt een pomp met manometer meenemen, maar dat betekent onnodig extra gewicht.
...Klinkt dit dilemma u bekend in de oren, dan is er goed nieuws: met de nieuwe PSENS fietsbinnenband van Tubolito kunt u altijd en overal eenvoudig de exacte spanning van uw banden meten. Want eerlijk gezegd, zou het niet beter zijn om de bandenspanning eenvoudig af te lezen op je smartphone?
Goed idee! Maar hoe werkt het?
Tubolito beweert trots dat de Tubo MTB PSENS "de eerste slimme fietsbinnenband ter wereld" is.
In elke PSENS-slang is een luchtdruksensor ingebouwd in de vorm van een microchip nabij het ventiel.
Maar hoe werkt het precies?
Stap 1: Om de bandenspanning af te lezen, hoeft u alleen maar de Turbolito-app te installeren en te openen.
Stap 2: Plaats vervolgens uw smartphone op ongeveer drie centimeter afstand van de chip die zich bij het ventiel bevindt.
Stap 3: De gebruikte NFC-technologie (afkorting van Near-Field Communication) werkt als magie.
En voila! In slechts enkele seconden meet de chip de bandenspanning en deze wordt in bar en PSI op uw scherm weergegeven. Eenvoudig en soepel. En het geheel werkt zonder batterijen.
En is er een nadeel?
Tubolito biedt de PSENS-buizen momenteel alleen in 27,5 en 29 inch-versies aan, voornamelijk voor mountainbikes.
Veel grindfietsen vallen ook binnen de aanbevolen bandbreedte van tussen de 1,8 en 2,5 inch en kunnen daarom profiteren van de geïntegreerde manometer. (De 27,5-inch PSENS-buis paste goed in de 47 millimeter brede grindband waarin we hem hebben getest, en hij werkte precies zoals beschreven.)
Maar racefietsen en alle andere fietsen met smallere banden zullen waarschijnlijk nog een tijdje moeten wachten voordat ze ook van deze technologie kunnen profiteren. Georg von Tubolito vertelde ons dat het bedrijf al heeft overwogen PSENS voor 28-inch banden aan te bieden, maar dat er nog geen precieze plannen voor implementatie zijn.
Belangrijk is ook om te weten dat de smartphone-app in eerste instantie alleen beschikbaar is op IOS-toestellen. Een Android-versie staat gepland voor de zomer van 2021.
Slimme technologie is cool, maar hoe zit het met de eigenlijke slang?
Zelfs zonder de microchip zit innovatie Tubolito in het bloed. Het bedrijf werd opgericht door de technici Christian Lembacher en Akos Kertesz. Ze ontmoetten elkaar terwijl ze allebei werkten aan een duurzaam materiaal voor luidsprekermembranen. De luidsprekers moesten compact, lichtgewicht en robuust zijn om in een klein formaat uitstekende prestaties te leveren.
Omdat beiden enthousiaste mountainbikers zijn, vroegen ze zich op een gegeven moment af of hun ervaring ook gebruikt kon worden om een revolutie teweeg te brengen in de fietsbuizen.
Vanuit deze impuls werd Turbolito opgericht.
Alle Turbolito-buizen, inclusief de Tubo MTB PSENS, zijn gemaakt van een speciaal thermoplastisch elastomeer.
Dit materiaal is blijkbaar robuuster dan rubber, waarvan al meer dan 100 jaar klassieke fietsbinnenbanden worden gemaakt.
Op de verpakking staat duidelijk vermeld dat de Tubo-slangen “twee keer zo sterk” zijn.
De slangen zijn ook fel oranje. De kleur lijkt misschien irrelevant zolang de binnenband in de band zijn werk doet, maar de ontwikkelaars wijzen erop dat de kleur ook een praktisch doel dient: het beschermt de binnenbanden "beter tegen invloeden van buitenaf, zolang ze nog niet in de band zijn gemonteerd". de band, zoals "zonnestralen". Bovendien ziet de felle kleur er gewoon cool uit.
De PSENS-versies (en hun metgezellen) beloven dus twee keer zo robuust en 100 keer oranjer te zijn dan andere slangen. Maar betekent dit dat ze zwaarder en dikker zijn?
Klassieke buizen (vooral voor mountainbikes en grindfietsen) zijn behoorlijk zwaar en kunnen bijna omvangrijk zijn. Dit is één van de redenen waarom veel rijders zijn overgestapt op tubeless. Dikke fietsbuizen vallen vooral op als ze gewicht en ruimte in beslag nemen in je tas of trui - elke gram en elke kubieke centimeter die je kunt besparen is kostbaar. Hoewel tubeless rijden zijn voordelen heeft, zweren velen nog steeds bij klassieke vouw- of draadbanden met binnenbanden omdat ze bewezen veiligheid en bruikbaarheid beloven.
Niet slecht. Dat is eigenlijk een verschil!
Vergeleken met alle klassieke fietsbinnenbanden van rubber zijn de buizen van thermoplastisch elastometer extreem licht en aanzienlijk kleiner. De PSENS-slang die we probeerden woog zelfs nog minder dan op de verpakking stond en minder dan de helft van een vergelijkbare rubberen slang. Prachtig!
Als u dus binnen enkele ogenblikken en zonder veel moeite uw bandenspanning wilt bepalen, dan is het de moeite waard om de Tubo PSENS uit te proberen.