Op 20 juni reisde ik over de Alaska Highway midden in de Yukon. Maar er was een probleem met de voortgang: omdat een vrachtwagen met vliegtuigbrandstof midden op de weg kantelde, was het hele gebied bijna tien uur afgesloten. Dat betekende geen vooruitgang en nog een dag voordat ik weer de bewoonde wereld zou bereiken. Het probleem: ik had nauwelijks eten bij me, dus de volgende dag had ik alleen een lepel pindakaas als ontbijt - ik kon pas in de middag van 21 juni gaan winkelen in Whitehorse. Mijn planningsfout kan deels worden verklaard door het kleine volume van de berencontainer waarin ik mijn eten bewaar, maar eigenlijk zou zoiets niet mogen gebeuren.
Daarom volgen hier enkele verzorgingstips om dergelijke situaties te voorkomen:
Het volume in de berencontainer is beperkt
Wanneer u door Canada en Alaska reist, moet u zeer alert zijn op dieren in het wild. Ik heb al een artikel over dit onderwerp geschreven - het zal u helpen beslissen welke beveiligingsmaatregelen moeten worden genomen.
Op mijn tour betekent dat dat ik een berencontainer moet vervoeren en verder geen eten bij me moet hebben. Daarom draag ik vooral voedingsmiddelen bij me die niet alleen veel calorieën bevatten, maar ook een laag gewicht hebben, maar ook een laag volume hebben. Ik vertrouw op pindakaas, havermout, energierepen, trailmix, melkpoeder en pure chocolade - allemaal voedingsmiddelen met weinig tot geen watergehalte. Deze apparatuur moet maximaal vier dagen meegaan, wat de maximale tijd is die ik kan besteden aan het reizen van de ene winkel naar de andere. Uit veiligheidsoverwegingen neem ik een “bufferdag” op in de planning. Maar als je de kans hebt, zou je in de grote steden eigenlijk nog meer moeten inslaan: de voedselprijzen in de Yukon en Alaska zijn verschrikkelijk. Een liter melk kost $ 5, hetzelfde als een pond druiven. Met een pakje toast en een pindakaas zit je al snel op $15. Er is echter een reden waarom de prijzen zo hoog zijn: de transportkosten naar afgelegen plaatsen zijn simpelweg erg hoog.
Op naar het restaurant
Met deze hoge prijzen worden restaurants relatief goedkoop. Als je er beter over nadenkt, is dit ook logisch: hoewel de kosten van goederen duurder worden door transport, worden service en huur dat niet, en dus zijn restaurants vaak geen slechte keuze. Tijdens mijn rondreis zie ik bijna elke dag een restaurant en nu kom ik daar steeds vaker langs. Wie hoopt op wifi komt echter bedrogen uit: er is meestal geen netwerk in het restaurant. Waterfilter voor lager gewicht Zoals hierboven al vermeld, probeer ik bij het kiezen van voedsel voedingsmiddelen te kiezen die weinig water bevatten. Hoewel ik meestal niet meer dan een liter water bij me heb, kan ik op elk moment nieuw water filteren uit de talrijke rivieren, beken en meren. Met melkpoeder, havervlokken en trailmix heb je snel een voedzaam en lekker ontbijt.
Afval in de container
Het eten is opgegeten en het enige wat jij wilt is de tent instappen en slapen, de volgende dag staan er immers 100 kilometer op de agenda. Maar wees voorzichtig: wees niet onzorgvuldig en vergeet alle sterk ruikende spullen in de container te doen. Als er een druppel op je kleding terechtkomt, of als je iets kookt en naar eten ruikt, heb je twee opties. Of je wast de kleren voordat je naar bed gaat, of je hangt ze aan een boom bij de berencontainer. Je kunt ze natuurlijk ook in de container doen als je voldoende ruimte hebt - maar dat is niet nodig, want de beer wordt aangetrokken door de geur van voedsel, maar eet nauwelijks een broek op omdat je er eerder op hebt gemorst !
Ik wil niet alleen koud eten!
Mijn eetstijl – rijk aan calorieën, koud en goedkoop – past zeker niet bij ieders smaak. Het is belangrijk om te onthouden dat eten een grote motivator kan zijn op een reis als deze, en slecht eten kan al snel een slechte tour betekenen. Houdt u dus meer van verfijnd eten, dan is dat geen probleem. Veel fietsen- en outdoorwinkels hebben gevriesdroogd voedsel in de aanbieding. Dit voldoet ook aan de hierboven genoemde criteria – het is licht, rijk aan calorieën en arm aan water – maar moet vóór consumptie worden gekookt. Er zijn echt veel verschillende, heerlijke opties: van aardappelstoofpot met gebakken uitjes tot pasta met bolognesesaus, alles is aanwezig. De bereiding is snel en eenvoudig: het enige wat u hoeft te doen is water toevoegen en vervolgens koken. Deze optie is vooral goed als je slechts een kortere rondreis maakt en daardoor meer flexibiliteit in je budget hebt.
Dit waren mijn tips om eten op tournee te krijgen! Mijn volgende artikel, dat betrekking heeft op reparaties aan racefietsen, vertelt over een incident met mijn DT Swiss-wielen op Canadese wegen.