Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Leer fietsen

fahrrad.de |

Met deze tips leren kinderen in een mum van tijd fietsen

Houdt u van fietsen en wilt u dit gevoel doorgeven aan uw kind? Met deze tips leer je gemakkelijk fietsen en ga jij binnenkort een lange fietstocht met je maken!

Wanneer is het juiste moment om uw kind te leren rijden?

De vraag wanneer je je kind kunt leren fietsen, kan maar door één persoon worden beantwoord: het kind zelf. Vooral als het al ervaring heeft opgedaan met een loopfiets, zal het uiteindelijk meestal zelf interesse in fietsen ontwikkelen veroorzaakt door ervaringen in de vriendenkring. Natuurlijk zijn er ook kinderen die eerst kennis moeten maken met het onderwerp. Ze zijn misschien motorisch in staat, maar misschien zijn ze nog steeds bang of hebben ze gewoon geen verbinding met fietsen. Vragen stellen kan daarbij helpen ("Wil je eens een echte fiets uitproberen?"), maar mag in geen geval druk creëren.

Wanneer leren kinderen fietsen?

De leeftijd waarop kinderen leren fietsen varieert sterk. Kinderen volgen geen vast ontwikkelingstraject. Sommigen kunnen al vanaf anderhalf jaar beginnen met racen op een loopfiets. Andere kinderen hebben zelfs rond hun derde verjaardag nog steeds moeite om hun evenwicht te bewaren. Proberen dit proces te versnellen leidt alleen maar tot frustratie. Omdat de ontwikkeling van kinderen met grote sprongen vooruitgaat, kan de eerste ‘rijles’, die vandaag de dag nog steeds onmogelijk lijkt, in slechts een paar weken met succes worden afgerond.

Met deze uitrusting is het bijzonder eenvoudig

Loopfietsen

Er bestaat geen twijfel over: loopfietsen (ook wel loopfietsen genoemd) zijn de snelste manier om kinderen sneller en later gemakkelijker te leren fietsen. Door hun eenvoudigere structuur zonder pedalen en kettingen zijn ze lichter en veel gemakkelijker te begrijpen dan fietsen. Daarom waren ze al lang vóór de ‘echte’ fietsen een optie voor jongere kinderen. Ze kunnen veel plezier beleven aan loopfietsen zonder dat ze eraan hoeven te wennen en oefenen met het bewaren van hun evenwicht met behulp van het zadel en het stuur. Rollers en scooters trainen ook al vroeg je evenwicht, maar zijn geen ideale voorbereiding op het fietsen vanwege het ontbreken van een zadel en de daaruit voortvloeiende andere lichaamshouding.

Overgang naar de “echte” fiets

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: ieder kind is uniek in zijn ontwikkeling en daarom is het onmogelijk om het perfecte moment te voorspellen om van een rollator naar een fiets over te stappen. Let op de signalen van je kind en bied steun, maar oefen er zeker geen druk op uit. Ieder kind zonder motorische beperkingen kan en zal ooit leren fietsen. Bij sommigen gebeurt dit snel, bij anderen duurt het gewoon wat langer. In principe kun je ervan uitgaan dat een kind dat al vertrouwd is met een loopfiets en een eigen motivatie heeft, met een geschikte fiets binnen zeer korte tijd, idealiter zelfs binnen een middag, kan leren fietsen.

De juiste maat van de eerste fiets

In tegenstelling tot fietsen voor volwassenen worden de maten van kinderfietsen aangegeven in de maat van de wielen. Een goed uitgangspunt voor kinderen die al op jonge leeftijd goede ervaringen hebben met loopfietsen is de 12" fiets , die wij aanbevelen vanaf een lengte van ongeveer 95 centimeter. Maar dit is slechts een eerste indicatie, omdat de kinderlichamen niet symmetrisch groeien en de De verhoudingen van de romp en ledematen kunnen bij kinderen van dezelfde grootte drastisch verschillen. voeten Als je in de mogelijke zadelpositie niet met beide voeten op de grond kunt komen, is dit een duidelijke indicatie dat een fiets nog te groot is. Deze tabel geeft een eerste indicatie.

De juiste maat voor een kinderfiets

hoogte Binnenbeenlengte
Loopfiets 12" 85-110cm 30-45cm
12" 95-120cm 40-50 cm
14" 100-120 cm 42-52 cm
16" 105-125cm 45-55 cm
18" 110-130 cm 48-57 cm
20" 115-135 cm 52-59 cm

‘Ingroeien’ is geen goed idee

Kinderen groeien snel en fietsen kunnen door een groeispurt na korte tijd te klein worden. Het is dan ook een populaire methode om kinderfietsen een maat te groot te kopen om zo de financiële impact van het fietsen te minimaliseren. Het probleem is: als je pech hebt, groeit het kind niet in de fiets, maar verliest het gewoon zijn interesse in fietsen. Zou je het leuk vinden om op een zware, logge fiets te rijden die gemaakt is voor een aanzienlijk groter en sterker persoon? Te grote fietsen kunnen ook een veiligheidsrisico opleveren als het kind de voeten niet op de grond kan zetten of de remhendels niet kan bereiken. Daarom is het altijd aan te raden een geschikte fiets te kopen. Dat hoeft niet duur te zijn, want (vooral hoogwaardige) kinderfietsen hebben een goede inruilwaarde en de tweedehandsmarkt is zeer productief.

Zijwieltjes zijn niet meer actueel

Sommige kinderfietsen worden nog steeds met zijwieltjes geleverd, maar de mening is inmiddels wijdverspreid dat ze eerder een belemmering vormen bij het leren dan dat ze helpen. De vraag wanneer kinderen kunnen leren fietsen zonder zijwieltjes is dus achterhaald: zonder zijwieltjes leren ze het het snelst. Zeker als je kind al gewend is aan een loopfietsje, gooien de zijwieltjes al hun vorderingen uit het raam. Met ze op de fiets hoeft je kind niet meer actief zijn evenwicht te bewaren. Op het moment dat de zijwieltjes worden verwijderd, begint het leren opnieuw – en duurt het dus langer. Dus als het enigszins mogelijk is, doe het dan vanaf het begin zonder de zijwieltjes.

Kinderfiets zonder zijwieltjes

De fiets klaarmaken voor de eerste tocht

Voor de eerste tocht moet de fiets speciaal worden afgesteld, zodat de eerste meters zo gemakkelijk mogelijk zijn. Plaats het zadel zo laag mogelijk zodat het op- en afstappen geen problemen oplevert. Zodra deze beweging een tweede natuur wordt, kunt u het zadel wellicht iets hoger zetten als uw benen te gebogen zijn tijdens het trappen. In het begin is het vermogen om snel af te dalen en met beide benen op de grond te komen veruit de belangrijkste factor. Op sommige kinderfietsen worden nog steeds terugtrapremmen gemonteerd, maar net als zijwieltjes raken ze steeds meer uit de mode. Ze werken alleen in een bepaalde pedaalpositie en zijn er in het ergste geval niet als je dringend moet remmen. Het is beter om goed afgestelde handremmen te hebben waarvan de hendelbreedte is aangepast voor kinderhanden. Zorg ervoor dat uw kind de hendels gemakkelijk met de vingers kan bereiken. In het beste geval kunnen de hendels worden aangepast aan verschillende handgroottes.

Zonder helm lukt het niet

De eerste pogingen om te fietsen gaan gepaard met een verhoogd valrisico. Dit is meestal geen probleem en resulteert alleen in een geschaafde knie. Daarom mag het duidelijk zijn: zonder helm stapt jouw kind niet op de fiets. Er is een enorme keuze aan helmen speciaal voor kinderen , niet alleen qua design, maar ook in verschillende pasvormen.

Kind met fietshelm

Zitting van de helm

Het is belangrijk dat uw kind een helm draagt, maar dat is slechts het halve werk. Zelfs een helm die past bij de hoofdomtrek van uw kind biedt alleen onvolledige bescherming als deze niet goed past en kan in het ergste geval zelfs een gevaar vormen. Hij dient parallel aan de vloer te zitten, zodanig dat er ruimte is voor twee (kinder)vingers boven de wenkbrauwen. Het verstelwiel aan de achterkant van het hoofd moet zo worden afgesteld dat de helm niet wegglijdt bij gematigde hoofdbewegingen, zelfs als de kinband open is. Let op: hij mag niet te strak worden afgesteld! Als alles past, dan ontbreekt alleen nog de kinband. De driehoek mag niet tegen de oorlellen wrijven en de riem moet zo strak zitten dat het kind comfortabel twee vingers tussen de riem en de kin kan plaatsen. Als de helm zo zit zonder te drukken, kan hij zijn beschermende werking volledig ontwikkelen.

De juiste plek voor uw eerste pogingen

Voor de eerste pogingen heb je een plek nodig met een vlak, glad oppervlak dat voorkomt dat andere voertuigen in de weg staan. Een afgesloten supermarktparkeerplaats op zondag of een rustige onverharde weg is ideaal. Straten, trottoirs en voetgangersgebieden zijn taboe omdat er te veel gevaren zijn. Ook niet aan te raden zijn weilanden, die mogelijke valpartijen opvangen - maar tegelijkertijd door oneffenheden deze valpartijen ook bevorderen en de eerste meters op de fiets onnodig zwaar maken.

de juiste plek om te fietsen met kinderen

Spelenderwijs leren fietsen

De eerste pogingen op de echte fiets

De fiets past en is afgesteld, de parkeerplaats is vlak en geheel vrij van auto's voor je. Voordat u aan de slag gaat, moet u de werking van de remmen nog eens met uw kind bespreken. Kinderen reizen veel sneller op de fiets dan op een loopfiets en kunnen soms hun ouders die ernaast lopen voorbijlopen. Het is daarom belangrijk om vooraf duidelijk te maken hoe het kind weer kan stoppen.

Maar nu begint het: De grote innovatie ten opzichte van de loopfiets zijn de pedalen. Je kunt de angst voor deze innovatie verminderen door eerst een paar rondjes te lopen en de voeten van je kind in de lucht te houden, of door hem gewoon op de pedalen te laten staan ​​zonder te trappen. Ondertussen loop je met hem mee, terwijl je met één hand op zijn schouder duwt. Zo weet je kind dat je er altijd bent en kun je ingrijpen zodra er iets misgaat. Je moet hier ook een paar oefeningen opnemen om op een bepaald punt te stoppen.

In deze modus ga je gewoon door, terwijl het kind geleidelijk aan steeds meer taken zelf op zich neemt en jij je steeds verder terugtrekt. Ten slotte ligt je hand gewoon losjes op je schouder, zonder je te ondersteunen of te duwen. Bespreek met je kind wanneer je hem helemaal mee kunt nemen, zodat hij of zij zelf kan fietsen!

Overwin angsten

Ook als uw kind al ervaring heeft opgedaan op de loopfiets, hoeft de overstap naar de fiets niet soepel te verlopen. Een vroege val of een andere slechte ervaring kan veel zelfvertrouwen vernietigen. Maar als het kind zich onder druk gezet voelt om te leren fietsen omdat de ouders vinden dat elk kind uiterlijk op driejarige leeftijd moet leren fietsen, kan dit tot onzekerheid leiden. Niets overhaasten en geen druk opbouwen helpt enorm. Maar zelfs een kind dat zeer gemotiveerd is, kan wat steun nodig hebben. Een hand op je rug schept veiligheid. Tegelijkertijd zorgt het praten met het kind, het met kalme stem doorlopen van de noodzakelijke handelingen en het voortdurend aanmoedigen als het iets goed heeft gedaan ervoor dat veel angsten in rook opgaan.

Overwin angsten terwijl je leert fietsen

Elk begin is moeilijk, maar met deze tips voor fietsen leert uw kind het bijzonder snel. En wat is er leuker dan er bij te kunnen zijn als je kind alleen de eerste meters op de fiets aflegt?