Doe eenvoudig uw eigen fietsinspectie

fahrrad.de |

Zo maak je jouw fiets lenteklaar

De eerste zonnige dagen komen eraan en daarmee ook de eerste mogelijkheden om weer uitgebreid te fietsen. Helaas is uw fiets er nog niet klaar voor, omdat hij sinds de late zomer in de kelder stof ligt te verzamelen of de hele winter vaak is bereden en zelden is onderhouden. Met onze tips voor fietsinspectie maakt u uw fiets in een mum van tijd klaar voor uw eerste tocht.

Inhoud

Maak regelmatig tijd voor uw fiets

Regelmatig onderhoud is de moeite waard om onnodige slijtage te voorkomen en defecte onderdelen tijdig te kunnen detecteren. Vooral na de winter is het bijzonder de moeite waard om wat tijd aan het onderhoud van uw fiets te besteden. De kans is groot dat hij een tijdje niet is gebruikt of dat er veel mee is gereden bij slecht weer. In beide gevallen is het meer dan waarschijnlijk dat het wiel vuil of roestig is en dat afzonderlijke onderdelen versleten zijn.

Vaste inspectie-intervallen zijn lastig vast te stellen, omdat de omstandigheden waaronder fietsen worden gebruikt en opgeslagen sterk variëren. Met een grondige voorjaarsinspectie en nog een inspectie in de herfst, als je veel rijdt, zou je echter meestal prima moeten kunnen rondkomen. Ook kan het geen kwaad om tijdens je tochten voortdurend op te letten of er iets knarst of rammelt aan je fiets en dan direct actie te ondernemen om de situatie te verhelpen.

E-bikes hebben wat meer liefde nodig

Voor e-bikes geldt in principe hetzelfde als voor fietsen die uitsluitend door spierkracht worden aangedreven. Ze hebben ook verzorging nodig en het voorjaar, vóór de eerste zonnige dagen, is een goed moment voor een grote inspectie. Het is echter de moeite waard om regelmatiger naar e-bikes te kijken, vooral naar de slijtagedelen van de aandrijving en de remmen. Ze zijn zwaarder, waardoor de remmen harder moeten werken, en de kracht van hun motor zorgt ervoor dat de aandrijflijn sneller verslijt.

Als grove richtlijn dient u na de eerste inspectie ongeveer elke 2000 kilometer een inspectie te plannen op ongeveer 200 kilometer. U moet de elektronica en de staat van de accu bij een gespecialiseerde werkplaats laten controleren.

Welke hulpmiddelen heb ik nodig?

Basis uitrusting

  • een emmer warm water
  • Afwasmiddel
  • oude lap
  • pomp
  • Bandenlichter
  • Ketting olie
  • Inbussleutel (4, 5, 6 mm)
  • Sleutel (8, 10, 15 mm)
  • Schroevendraaier (Phillips en plat)

Het is makkelijker op deze manier

  • Tuinslang
  • Fietsenreiniger
  • Rijden schoner
  • Borstelset
  • Microvezeldoek
  • Pomp met drukweergave
  • Bandenlichter
  • Kettingmeter
  • Kettingolie
  • Inbussleutel (4, 5, 6 mm)
  • Sleutel (8, 10, 15 mm)
  • Schroevendraaier (Phillips en plat)

Drie scenario's voor de voorjaarskeuring

Afhankelijk van of u uw fiets in de winter gebruikt en waar deze geparkeerd staat als u niet rijdt, staan ​​u in de lente iets andere taken te wachten:

Benodigde tijd 15 minuten

Als je fiets na de Gouden Herfst de droge kelder in gaat en pas met Pasen wordt aangeraakt, heb je nauwelijks meer dan een kwartier nodig.

Benodigde tijd 30 minuten

Als je je door het winterweer niet van het fietsen laat afhouden, duurt het schoonmaken aanzienlijk langer. Vuil en vooral zout laten hardnekkige vlekken achter die enige tijd nodig hebben om te verwijderen.

Benodigde tijd 60 minuten

Plan de meeste tijd voor de keuring als u de hele winter niet met de fiets heeft gereden en deze onbeschermd buiten heeft gestaan. Hij is net zo vies als een veelbereden fiets en bovendien moet je alle onderdelen bijzonder goed controleren op hun goede werking. Regen, sneeuw en vorst kunnen in slechts één winter bijzonder schadelijk zijn voor het aandrijfsysteem.

Eerst is er schoonmaak

Een schone fiets gaat lang mee en alleen een schone fiets kan je vertellen welke onderdelen het einde van hun levensduur hebben bereikt. Voordat de inspectie komt, moet je eerst schoonmaken. Het echt grote wasprogramma vind je in deze handleiding voor het schoonmaken van je fiets . Om uw kat te wassen is een emmer lauw water met een paar druppels biologisch afbreekbaar wasmiddel en een oude doek voldoende.

Maak eerst het frame, het zadel en het stuur schoon met voldoende warm water voordat u de wielen aanraakt. Pas op het allerlaatste moment wijd je je aan de rit. Daar zit meestal bijzonder hardnekkig, olieachtig vuil dat je niet met de doek over de rest van je fiets wilt verspreiden. Het kan zijn dat je hier wat meer moeite voor moet doen. Vers, heet water met afwasmiddel of speciaal voor fietsen gemaakte aandrijfreinigers versnellen het proces. Hoewel het verleidelijk klinkt, zijn agressievere schoonmaakmiddelen (zoals remmenreiniger of verdunner) geen goed idee. Ze tasten niet alleen de lak aan, maar kunnen ook je opzetstukken beschadigen.

Alles over uw wielen

Controleer banden en binnenbanden

Je start de keuring met een grondig onderzoek van de banden en binnenbanden. U kunt hiermee de avond ervoor beginnen en de banden vullen met lucht. Welke spanning je nodig hebt in je banden, lees je in onze gids bandenspanning op fietsen. Als de druk de volgende dag niet significant is gedaald, zijn de slangen nog steeds in orde en hoeven ze niet te worden gerepareerd of vervangen. Maar de banden kunnen ook last hebben gehad van een lange levensduur of slijtage. Controleer eerst of ze nog voldoende profiel hebben, vooral op de achterband. Veel banden zijn voorzien van markeringen die dit gemakkelijker maken.

Profiel van een fietsband

Zijaanzicht van een beschadigde fietsband

Vooral bij fietsen die slechts af en toe worden gebruikt, moet u ook letten op gebarsten of broze plekken in de band. Als de band geen profiel meer heeft of beschadigd is, moet deze vóór de volgende rit worden vervangen.

De wielen

Als de banden lucht vasthouden, is dat het halve werk. Maar als je al toegewijd bent aan de wielen, kun je hier nog twee dingen controleren. Til eerst de fiets van de grond en geef hem een ​​klein duwtje met je andere hand. Draait het zonder weerstand of neemt het slechts met tegenzin het momentum op en stopt het snel? Als dat laatste het geval is, komt dat vaak doordat er iets schuurt (spatbord of remmen), wat je relatief eenvoudig zelf kunt repareren. Als de fiets nog steeds niet soepel draait en misschien zelfs een knarsend geluid maakt, moet je naar de fietsenmaker gaan.

Controleer ook de rondloop van de velgen. U kunt dit doen door het wiel te draaien en een klein stukje hout of plastic binnen ongeveer 2,5 cm van de velg als referentiepunt te houden. Als u grote uitslag op de velg opmerkt, moet u naar de werkplaats gaan.

Controle van de rondloop van een fietsenveld

Aandrijving en circuit

Zit alles vast?

Begin uw inspectie van de aandrijflijn door te controleren of de pedalen en cranks nog goed vastzitten. Losse pedalen schroef je eenvoudig zelf weer vast; je hebt wel wat kennis van de crank nodig om een ​​beschadigde trapas uit te sluiten. Als u een derailleurversnelling op uw fiets heeft, is dit een goed moment om te controleren of de achterderailleur of derailleurpad nog recht is of door een val naar binnen is gebogen. Als de tandwielkooi aanzienlijk afwijkt van verticaal, ontkom je er niet aan om deze te vervangen. Je kunt het beste advies inwinnen bij een fietsenwinkel.

Achteraanzicht van een fietsuitrusting

De ketting

U zult vrij snel problemen met de aandrijving opmerken, zolang u regelmatig fietst. Knarsende geluiden, springende versnellingen of zelfs versnellingen die niet meer kunnen worden geschakeld, zijn moeilijk te negeren. In veel gevallen zijn dergelijke problemen ketengerelateerd. Als deze verroest is of de afzonderlijke kettingschakels stijf zijn, moet deze worden vervangen. Je kunt de slijtage bepalen met behulp van een kettingmeter, maar deze is alleen de moeite waard om aan te schaffen als je echt veel fietst.

Voor de overgrote meerderheid is goed oliën veel belangrijker. Gebruik hiervoor in geen geval kruipolie zoals WD-40; dit helpt slechts korte tijd en spoelt dan het allerlaatste beetje smering uit de ketting. Zorg ervoor dat u fietskettingolie gebruikt, breng deze zorgvuldig aan op de binnenkant van de ketting en veeg het overtollige materiaal na een korte wachttijd weg.

Kettingolie aanbrengen op een fietsketting

Het circuit

Veel problemen met de versnellingspook komen niet voort uit de versnellingspook zelf, maar eerder uit de bowdenkabels die zich uitstrekken van de shifter op het stuur naar de versnellingspook. Rijd er grondig mee over de gehele lengte. Als ze gebarsten, verroest of zelfs gebroken zijn, moeten ze worden vervangen. Dit is een baan voor ervaren monteurs of de fietsenwinkel. Als de kabels er nog steeds goed uitzien, maar je hebt nog steeds problemen met schakelen, dan is de kabelspanning waarschijnlijk te laag. Je kunt hem afstellen met de schroeven op de remhendel of op de achterderailleur of de naaf. In onze fietsreparatiegids vindt u gedetailleerde instructies voor het afstellen van uw versnellingen. Maar het is ook geen schande om ervoor naar de fietsenwinkel te gaan.

Een versnellingspook op een fiets afstellen

Remmen

Je mag alleen zelf remmen als je precies weet wat je doet. Fouten in onderhoud en verzorging kunnen ernstige gevolgen hebben. Als u zeker weet dat u niet overdrijft, begin dan met een puur visuele inspectie. Geknikte, verroeste of gerafelde kabels moeten worden vervangen. Zelfs bij hydraulische remmen is een visuele inspectie de eerste stap. Zijn de leidingen geknikt of lekt er ergens remvloeistof? Als je tijdens het remmen geen duidelijke weerstand voelt op de remhendel of als je de hendel helemaal tot aan het stuur kunt trekken, is het tijd om te ontluchten. Ook dit is een reparatie die je beter bij een fietsenwinkel kunt laten doen.

Hetzelfde geldt voor de remblokken: als deze voorbij de slijtage-indicatoren versleten zijn, zijn nieuwe nodig. Versleten remblokken kun je ook herkennen doordat ze niet meer goed grip hebben, ook al zitten ze stevig vast aan de velg of remschijf. Luid piepen duidt op olievervuiling - ook in dit geval zijn helaas nieuwe remblokken nodig.

Controle van de fietsremmen op slijtage

Licht op de fiets - altijd belangrijk

Natuurlijk heeft u uw lampen het vaakst nodig in de winter, maar u moet het hele jaar door op uw lampen kunnen vertrouwen. Heeft u een dynamo op uw fiets, controleer dan alle stekkerverbindingen en kabels. Uit voorzorg kun je de acculampen weer aan de lader hangen. Vergeet de reflectoren niet! Na een lange winter zijn ze vaak vuil, vooral die op de pedalen en in de zijwanden van banden. Verwijder vuil ervan als je dat nog niet hebt gedaan tijdens het schoonmaken van je fiets.

Nog een laatste schroefcontrole

Als je de fiets hebt schoongemaakt en hij voor je staat met opgepompte banden en een vers geoliede ketting, moet je nog een laatste stap zetten. Ga systematisch door alle schroeven op het wiel, van voor naar achter en van boven naar beneden, en test ze allemaal om te zien of ze loszitten. Maar onthoud alsjeblieft het oude werkplaatsadagium "nadat de schroef loskomt" - je hoeft een schroef niet met kracht vast te draaien. Het is gewoon een kwestie van eventuele losse schroeven vinden, vooral op veiligheidsrelevante plaatsen zoals de stuurpen of remschijven.

Controleren van de schroeven op vastzitten op de fiets

Ga bij twijfel naar de fietsenwinkel

Zelf een fietskeuring doen is grotendeels zonder problemen mogelijk, zelfs zonder veel voorkennis. Als je geen zin hebt of niet genoeg zelfvertrouwen hebt om aan onderdelen als versnellingen en remmen te werken, breng je fiets dan gewoon naar de dichtstbijzijnde fietsenwinkel .

De kosten van een fietskeuring beginnen daar bij zo’n 40 euro voor eenvoudigere stadsfietsen. E-bikes of volledig geveerde mountainbikes vergen meer werk en zijn daarom meestal duurder. Afhankelijk van uw wensen zijn er ook slijtdelen zoals banden of remblokken. Maar let op: in het voorjaar is er veel activiteit in alle werkplaatsen. U kunt het beste ruim van tevoren een afspraak maken.

Controlelijst fietsinspectie

  • Fiets ontdaan van vuil
  • Banden opgepompt
  • Waaiers roteren vrij en slijpen niet
  • Crank en pedalen draaien vrij en hebben geen speling
  • Ketting gereinigd en geolied met fietskettingolie
  • Schakelkabels zijn in goede staat
  • Schakelt soepel door alle versnellingen
  • Remkabels/leidingen in goede staat
  • De remmen werken snel en zijn gemakkelijk te bedienen
  • Licht werkt, reflectoren vrij van vuil
  • Alle schroeven zijn goed vastgedraaid

Conclusie

Uw eigen fietsinspectie uitvoeren is heel eenvoudig met de kennis en checklist die hier wordt gepresenteerd. En als je het hele jaar door af en toe een paar minuten de tijd neemt om je fiets te onderhouden, dan duurt de voorjaarscheck nog geen kwartier. Veel plezier tijdens je eerste tocht in de zon!

Vorige Volgende