Hoe alles zelfs in de winter warm blijft
Koude voeten op de fiets zijn niet alleen erg vervelend, ze ontnemen ons ook de zin om buiten te rijden. Als het koud wordt, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat het fietsseizoen voorbij is. Wij hebben een paar ideeën hoe je ondanks de lage temperaturen van elke minuut in het zadel kunt genieten.
Hoe lager de temperaturen, hoe groter het varken. Dit komt vooral door de comfortzone die je verlaat als je bij lage temperaturen fietst. Vooral de voeten worden getroffen. Als buitenste ledematen koelen ze bijzonder snel af en bevriezen ze. Het is eigenlijk vreemd, omdat ze de hele tijd lijken te bewegen. Maar de schijn bedriegt, want wat ervoor zorgt dat onze voeten draaien zijn natuurlijk de spieren erboven, vooral de dijen. De voeten daarentegen staan in de koele wind en bewegen nauwelijks. We laten je zien hoe je, met de juiste uitrusting en een paar trucjes, zelfs tijdens de koude seizoenen geen koude voeten krijgt.
In de herfst en winter zijn er nog steeds prachtige tochten mogelijk als je voeten warm blijven
Inhoud
- dikke sokken
- Overschoenen
- Winterschoenen
- Verwarmingskussens
- Rondslenteren
- tas
- Nooit meer koude voeten
dikke sokken
De eerste kleurrijke blaadjes liggen op de grond en ondanks de blauwe lucht zweten we onderweg niet echt. Aan het einde van het seizoen, met de koelere temperaturen, is er bijna altijd de “grote verrassing” dat je voeten snel beginnen te bevriezen. Dikke sokken of thermische sokken zijn bijzonder geschikt voor deze situaties. Dankzij een slimme materiaalmix geven ze je voeten net dat beetje extra warmte die nodig is bij koele overgangstemperaturen. Sommige modellen worden zelfs geleverd met een extra winddichte laag.
In de meeste gevallen zijn de juiste sokken in de juiste schoenen voldoende voor herfstig rijplezier. Merino is altijd een goede keuze.Het uienprincipe werkt echter slechts in beperkte mate op de voeten. Meer is niet altijd beter omdat de ruimte in de schoenen beperkt is. Als je meerdere sokken over elkaar heen legt, kan het gebeuren dat de schoenen te strak gaan zitten, je bloed in je voeten loopt, het zweet niet weg kan en je het nog kouder krijgt.
Overschoenen
Een andere manier om je voeten tegen de kou te beschermen is met overschoenen. Ze gaan over je schoenen en houden koude wind en regen van je voeten. In de meeste gevallen bedekken ze ook de winddoorlatende delen van je schoenen, waardoor je voeten ook veel warmer blijven. Er zijn veel verschillende materialen en soorten overschoenen. Sommige racefietsmodellen vervullen vooral een aerodynamische functie. Deze flinterdunne overjassen zijn echter slechts licht verwarmend. Andere overschoenen zijn ook relatief dun, maar zijn ontworpen met een waterdichte buitenlaag. Je kunt ze vooral gebruiken tijdens het rijden in de regen of op natte wegen.
De rode, dunne rubberen hoezen zijn perfect voor natte maar milde omstandigheden. In de winter kun je veel verder komen met neopreen overschoenen zoals het blauwe model.Echt warme overschoenen zijn in de meeste gevallen iets dikker en deels gevoerd. Sommige zijn zelfs zo dik dat ze op “zeehondenhuid” lijken. Deze zijn gemaakt van neopreen en warm als een wetsuit tijdens het zwemmen, duiken of surfen. Andere winteroverschoenen zijn gemaakt van softshell-materiaal. Ze kunnen aan de binnenkant worden uitgevoerd met zachte, warme fleece en zijn bovendien water- en winddicht.
In sommige gevallen kan het aantrekken echter een beetje lastig zijn en in het ergste geval kunnen de overjassen zelfs vóór de eerste rit kapot gaan, omdat ze verkeerd of ongeduldig zijn aangetrokken. Controleer daarom goed of de vorm van de overschoenen bij jouw fietsschoenen past. Je moet gewoon de tijd nemen om het aan te trekken. Als het je eindelijk lukt, kun je ook proberen overschoenen en schoenen samen uit te trekken en ze dan als één geheel achter te laten voor de winter.
Overschoenen zijn er niet alleen voor klikpedaalschoenen, maar ook voor schoenen met een normale zool. Deze modellen vallen doorgaans wat ruimer. Ze laten een groter deel van de zool bloot en worden vaak vastgemaakt met klittenband. Hierdoor kun je ze snel aan- en uittrekken, wat ontzettend handig is in het dagelijks leven.
Winterschoenen
Bij echt ongunstige weersomstandigheden en zeer lage temperaturen kun je niet om winterfietsschoenen heen. Ze zijn voorzien van een isolerende en meestal een winddichte en waterdichte buitenlaag. In combinatie met een echt donzige en verwarmende binnenzool en isolerende eigenschappen, kun je met dergelijke winterschoenen zelfs bij temperaturen ver onder nul graden in het zadel zitten. Om lang plezier te hebben van uw winterschoenen, mag u niet vergeten ze (niet alleen) te verzorgen als ze in contact komen met strooizout. Omdat het agressieve middel dat gebruikt wordt om sneeuw en ijs te smelten ook zijn tol kan eisen van je schoenen. Daarom kun je na winterse tochten je schoenen het beste afspoelen met warm water.
Schoenen met Gore-Tex zijn vooral in de winter absoluut aan te raden, omdat ze vocht buiten houden en naar buiten transporteren.Verwarmingskussens
Heb je het nog steeds koud? Vooral tijdens lange tochten bij winterse temperaturen? Of als het koud en nat weer is tijdens kortere ritten? Hier bieden verwarmingskussens de oplossing. Indien nodig gaan de kleine verwarmingspads rechtstreeks in de schoen, meestal op de gevoelige tenen. Je hoeft niet noodzakelijkerwijs verwarmingspads onder de voorvoet te plaatsen, omdat daar de grootste druk ontstaat tijdens het trappen. Indien nodig kunt u ook een warmtekussen op de achterkant van uw voet plaatsen. Verwarmingskussens zijn klein en licht, waardoor je ze tijdens de koele seizoenen tijdens elke rit mee kunt nemen. Hierdoor is het ook mogelijk om uw voeten snel op te warmen als de overschoenen niet voldoende zijn.
Dergelijke verwarmingskussens zorgen voor ongeveer drie uur warmte op de tenenRondslenteren
Als uw voeten bevriezen terwijl u onderweg bent, omdat de buitenlaag te dun is of omdat u de temperaturen eenvoudigweg verkeerd heeft ingeschat, dan kan een korte wandelsessie helpen. Stap gewoon van de fiets en ren 100 meter. Hierdoor wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en kunnen uw voeten weer ontdooien. Een “jumping jack” of “jumping jack” geeft uw voeten ook een revitaliserende bloedcirculatie.
tas
Bent u bang dat uw tenen door de kou helemaal afvallen, dan kunt u in geval van nood ook gebruik maken van plastic zakjes. Het grote voordeel: in geval van nood kunt u ze bijna overal krijgen, zelfs onderweg. Plastic zakjes zijn zeker maar in beperkte mate aan te raden als warmtebron, omdat daarin condensatie ontstaat en de sokken beetje bij beetje nat worden. Maar ze kunnen altijd worden gebruikt als windscherm en als “brengers naar huis”. Je moet de zakjes over je sokken doen en ze dan in je schoenen laten glijden.
Speciale winterschoenen zijn aan de onderkant gesloten en hebben geen ventilatieopeningen zoals zomerschoenen. Dit alleen al houdt je voeten veel warmer.Nooit meer koude voeten
Wees niet bang voor koude voeten! Vooral wintertochten worden vaak iets magisch. Wat is er mooier dan een rondleiding door Winter Wonderland? Met de juiste uitrusting spelen koele en natte omstandigheden geen rol meer. Thermische sokken, overschoenen, winterschoenen en warmtekussens zijn uw kleine hulpjes om ook in de winter van plezierige tochten te genieten.