Mountainbiken met kinderen

fahrrad.de |

Uw hobby delen met uw eigen kinderen? Veel vaders en moeders met heren- en damesmountainbikes zien op tegen fietstochten met hun kinderen. Eén van de betrokkenen moppert altijd. Woede-uitbarstingen, tranen, wilde beledigingen: het geduld van de ouders is nodig om dit alles te bufferen. Om ervoor te zorgen dat de uitbraken beperkt blijven en het plezier de boventoon voert, is bij het kiezen van een rondreis een zekere mate van planning en voorbereiding vereist. Ouders moeten er ook op voorbereid zijn dat het niet in de eerste plaats gaat om plezier maken met hun eigen fiets, maar om de kinderen te laten genieten van een fietsavontuur. Een fietstocht met kinderen is iets heel bijzonders en bijzonder moois.

Inhoud:

Hoe pak ik de reisplanning met kinderen aan?

Het beste plan is een plan te hebben dat spontane veranderingen mogelijk maakt. Want één ding is duidelijk: het gaat toch altijd anders dan gepland. Bij het kiezen van een rondleiding moet je empathie hebben voor de kinderen. Bovenal moet je je doelen niet te hoog stellen en zeker meteen spannende pauzes plannen. Tijdens de fietstocht valt er veel te ontdekken in de natuur. Kinderen willen vaak stoppen om dingen van dichterbij te onderzoeken. U moet de tijd plannen, maar ook de focus niet verliezen wanneer u op een gegeven moment op uw bestemming aankomt. De bestemming kan een mooie picknickplaats zijn met een vuurplaats of een hut met Kaiserschmarrn. Ook het vooruitzicht op een spannende afdaling werkt motiverend. Ook kleine uitdagingen kunnen tussendoor worden ingebouwd, maar afhankelijk van de stemming van het kind kan dit ook het tegenovergestelde effect hebben. Uit ervaring weten wij dat de truc om een ​​vriend of vriendin mee te nemen op tournee goed werkt. De kinderen moedigen elkaar juist aan en kunnen zichzelf verrassend ontgroeien. Misschien is het soms geen "echte" fietstocht die enthousiasme opwekt, maar eerder een uitstapje naar het fietspark met een lift of een middagje op de pompbaan met vrienden. Ook al heeft papa niet altijd de voorkeur, hij kan er ook iets van leren!

Wat kan ik mijn kinderen toevertrouwen?

Met kinderen de Alpen oversteken? Er is absoluut moed en ervaring voor nodig om met uw kinderen op een Transalp-tocht te gaan. Maar het versterkt de familieband en brengt een of twee avonturen met zich mee. Mits de kinderen in goede lichamelijke conditie zijn; Je kunt erop vertrouwen dat ze dit vanaf ongeveer 12 jaar doen, afhankelijk van de route die ze kiezen. Ouders moeten echter al ervaring hebben met het oversteken van de Alpen en weten wat belangrijk is, ook bij de gerichte voorbereiding. Ter voorbereiding moet je misschien eerst een tweedaagse tocht plannen met een overnachting in een hut. Langzaam groter maken. Ieder kind is anders, algemene uitspraken kunnen hier niet worden gedaan. Minder is meer. Een volledig uitgeput kind zal de volgende keer dat hij een fietstocht plant beleefd afwijzen.

Hoe houd ik de kinderen bezig tijdens de mountainbiketocht?

Kinderen houden van fietsen, maar ook van spelen, worstjes of marshmallows grillen, een hapje eten, spelen in de kinderspeeltuin, ontdekken, buiten overnachten, ervaringen opdoen voor een leven lang - niets is te groot of te klein. Ouders moeten bereid zijn zich in te leven. Op deze manier kunnen tekenen van buitensporige eisen of een dreigende woede-uitbarsting vroegtijdig worden herkend. Het is belangrijk om de juiste woorden en daden te vinden. Kinderen kunnen zich geen meters of kilometers hoogte voorstellen. Dit is dus nauwelijks geschikt als motiverend antwoord op de vraag hoe ver het nog is. Hier is een kindvriendelijke, begrijpelijke beschrijving vereist. Je kunt bijvoorbeeld wedden op hoeveel bomen er onderweg nog over zijn, de bomen tellen tot aan de finish, of tot het punt waarop het sprookjesbos helderder wordt en je het knapperige huisje kunt zien. Verhalen zijn zeer geschikt tot de leeftijd van tien jaar, waarna je meer sportieve uitdagingen moet bedenken. Feit is: druk creëert tegendruk. Op school is dit hetzelfde als in de sport. De kinderen doen dus precies het tegenovergestelde van wat papa of mama zouden willen. De realtimedruk is zelfs nog erger.

Kinderen over mountainbiketips

Daarom is het soms geen slecht idee om zonder plan een kortere tour te maken, zodat je voldoende tijd hebt en kunt zien hoe ver je uiteindelijk komt. Woede-uitbarstingen en fietsen die in de hoek worden gegooid: het hoort er allemaal bij, vooral als iets niet lukt. Als mama dan van achteren slimme tips geeft, staat de oven helemaal uit. Kinderen willen graag zelf uitproberen en hebben al contact als ze op een of ander traject hulp willen.

Tips als je helemaal buiten adem bent

Kaiserschmarrn! Nee, serieus: als niets anders werkt, is duwen en slepen de enige optie. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat mama of papa goed getrainde benen heeft. Dit is ook de reden waarom het onderwerp e-mountainbikes en e-bikes steeds belangrijker wordt. Niet in de eerste plaats voor de kinderen, maar als één ouder elektrisch reist op de tocht, heb je reserves en kun je hier en daar ondersteuning bieden. Slepen is als een auto. Heb je het ooit gedaan? Het is niet zo eenvoudig om je met het rijgedrag van de trekker bezig te houden. Plotseling remmen leidt tot kop-staartbotsingen, waarbij te krachtig wordt gestart (vooral bij een e-bike) en het “kapotvoertuig” schokkerig begint. Het touw moet onder spanning worden gehouden. Elastische sleephulpmiddelen zoals de “Towhee” werken hier heel goed. Of de goede oude fietsbuis (29er past goed) centraal op het stuur van de junior gemonteerd en aan de heupgordel van de eigen rugzak gehaakt. Communicatie is hierbij erg belangrijk. De man voor en de man achter moeten met elkaar praten, want alleen met de juiste afspraak kom je zonder ongelukken thuis.

Technische rij-uitdagingen: waar moet ik op letten om de kinderen niet te overweldigen?

Een rijtechniekcursus voor kinderen is zeker een goede investering in de toekomst. Hier bespaar je jezelf wat zenuwen en kun je later profiteren van wat de kinderen hebben geleerd. De basis voor een harmonieuze fietsdag wordt gelegd met de terreinkeuze. Als het je eerste rit door het terrein is, kun je het beste oefenen op een pumptrack. Hier krijgt iedereen het juiste gevoel voor balans en positie op de fiets. Daarna zijn er op de route flowtrails en eenvoudige bos- en weidepaden beschikbaar, omdat hier het gevoel van prestatie het grootst is. Als het technischer wordt, is hulp nodig.

Wat moeten ouders zeker in hun rugzak hebben?

  • Een slang die kan worden gebruikt om te slepen indien nodig. Of een "Towhee"
  • Verbanddoos
  • Een paar snoepjes
  • mueslireep
  • drankje
  • zakdoeken

Wat te doen en wat niet te doen

Er zijn zeker enkele do's en don'ts om ervoor te zorgen dat uw eerste fietservaring samen niet uw laatste wordt.

  • Vermijd te lange beklimmingen op grind; Je kunt beter kiezen voor spannende bos- en wortelpaden en lastige bergopwaartse stukken, daar zijn kinderen dol op
  • Vermijd fietsenstallingen in de buurt van de stad tijdens populaire zomerweekends. Vaak is in het begin 2 uurtjes kaarten in de middag voldoende of kies je beter voor de weekdagen tijdens de feestdagen
  • geen druk en geen haast – druk creëert alleen maar tegendruk
  • Kinderen hebben ontzettend veel te eten nodig; Ze kunnen hun verbruik echter niet zelf inschatten. Meestal is er alleen sprake van volgas en leeg gas. Dus pak je rugzak vol bananen, een snack en misschien zelfs een beetje snoep. Maar niet alleen, want we weten allemaal wat te veel suiker betekent op tournee
  • Als de accu echt leeg is, komt de specialist van de hut helpen
  • Slecht of te zwaar materiaal - als je een kind in een goed humeur mee wilt nemen op tournee, moet je niet bezuinigen op het materiaal; Met een te zware kinderfiets is bergopwaarts geen pretje, niet voor ons en nog minder voor de kinderen.
  • uw eigen eisen moeten eerst worden teruggeschroefd. Als je dat niet kunt, kun je het beter aan jezelf toegeven en het kind met iemand anders sturen of je inschrijven voor een kinderkamp
  • laat de kleintjes voorop rijden; Zo leren ze hun eigen snelheid inschatten, soms vertraag je ze zelfs en kunnen ze eigenlijk nog veel meer. Een goede lijnkeuze moet ook worden geoefend.

Over de Auteurs

Karen Eller

Fietsatleet, meervoudig Transalp Challenge-winnaar, TransRockies-winnaar, teammanager SCOTT Contessa Team, auteur, moeder van twee kinderen (10 en 14 jaar oud)

Holger Meijer

Fietsatleet, jarenlang lid van het Duitse nationale downhillteam, auteur van verschillende fietsboeken, journalist, vader van twee kinderen (10 en 14 jaar oud)

Ze willen niet hardop zeggen hoeveel jaar "The Lawn Mowers" de internationale fietsscene vormgeven. Karen Eller en Holger Meyer waren allebei vroege Duitse motorrijders, werden fietsprofessionals, wonnen races, schreven boeken en werden onderdeel van een speciale beweging.

Kinderen over mountainbiketips

Bovenal bracht de fiets haar naar prachtige plekken in de Alpen en over de hele wereld en bracht haar in contact met spannende mensen en culturen. Ze ontdekten al snel wat ze bijzonder leuk vinden: zich openstellen voor anderen wat hen zoveel voldoening geeft. Dat was de motivatie om in 2000 “The Lawnmowers” ​​op te richten.

De kampen, evenementen en avonturen gaan over de ziel en de geest van mountainbiken. Het gaat om het verbeteren van je rijtechniek en het ontdekken van flow. Het gaat om het vervullen van natuurervaringen, smaak en genieten. Het gaat over trails en tochten, over plezier en verantwoordelijkheid, over individuele vooruitgang en teamgevoel. Kortom: het gaat erom motorrijders een ervaring te bieden die ze niet snel zullen vergeten, omdat ze veel hebben geleerd, veel nieuwe dingen hebben ontdekt en vooral veel plezier hebben gehad.

Het hele grasmaaierteam brengt deze geest en motivatie met zich mee. Het bestaat uit hooggekwalificeerde bikers die gevoel hebben voor iedere individuele renner. Karen en Holger zijn bijzonder trots op hun team - en zijn blij met elke grasmaaiergast die via hen deze "mountainbike-levensstijl" herontdekt.

Vorige Volgende