Zo past alles - een voorbeeldopstelling voor bikepackingtassen

fahrrad.de |

Ook zonder bagagedrager kan uw fiets een echte lastezel zijn

Er zijn waarschijnlijk net zoveel goede bikepacking-opstellingen als er routes zijn. En uitzoeken wat voor jou persoonlijk de juiste opstelling is om een ​​paar dagen op de trails en off-road door te brengen, maakt net zo goed deel uit van de fascinatie van bikepacking als de avonturen onderweg. Op elke reis leer je onvermijdelijk iets over de uitrusting, wat je erg hebt gemist of wat je onnodig meters omhoog hebt gesleept, of zelfs hoe je medereizigers misschien gewoon wat slimmer hebben ingepakt.

bikepacking-setups-bastian

Bij fahrrad.de is Bastian ervoor verantwoordelijk dat marketingonderwerpen en inhoud op elkaar aansluiten. Het leek alleen maar passend om hem te vragen naar zijn persoonlijke tassenopstelling wanneer de winkel op zoek is naar de juiste bikepackinguitrusting. Onze collega is al jaren een gepassioneerd mountainbiker, maar is ook regelmatig op de grindfiets te vinden – zowel voor korte, snelle rondjes als voor langere rondjes met bagage en enkele vrienden.

Over medereizigers gesproken: je mag niet uit het oog verliezen of je alleen reist of bijvoorbeeld het fornuis, de tent en het gereedschap kunt delen, evenals de keuze van de route of de tijd van het jaar. Mijn hele opzet voor een meerdaagse inzet wordt vaak maar één of twee keer per jaar gebruikt met één tot drie goede vrienden. We reizen vooral in het warme seizoen en voornamelijk op grindroutes die meer off-road zijn. Voor overnachtingen kiezen we meestal voor hutten langs de route en hebben we een groot zeildoek bij ons als nooditem - ik vermijd een tent, evenals grote hoeveelheden instantvoedsel of uitgebreid kookgerei. De zelfgemaakte koffie is een must in de ochtend voordat u op pad gaat, maar daar hoort ook een bezoek aan de bakker onderweg of een stop later op de dag voor een warme maaltijd bij. Het is tenslotte vakantie en bespaar veel bagage ten gunste van veeleisende routes of gewoon rijplezier.

Als je iets soortgelijks wilt doen, vind je in de onderstaande opstelling hopelijk enkele praktische aanbevelingen over tassen en bagagedistributie. Maar iedereen die alleen en onafhankelijker van de bewoonde wereld wil reizen, kan ook een of twee suggesties krijgen.

De stuurpentas - altijd op de fiets

Of het nu gaat om een ​​afterwork-rit of een bikepackingtrip: het kleine tasje kun je eigenlijk altijd op de fiets hebben. Ik gebruik de Mountain Feedbag van Revelate en ben er dol op, omdat je hem niet alleen met één hand kunt openen, maar ook weer kunt sluiten. Je mobiele telefoon voor foto's, energierepen, zonnebrillen of een colsjaal altijd bij de hand.

Als alternatief voor de tas die tussen de stuurpen en het stuur wordt vastgesjord, is er nu een ruime keuze aan kleine tassen die op de bovenbuis achter de stuurpen zitten.

Stuurtas van een bikepacking opstelling

Ontdek alle stuurtassen

De frametas - energiereserves & Co.

Tijdens een bikepacking-trip wordt de frametas meestal gevuld met energie en grote spullen. De powerbank voor het navigatiesysteem en de telefoon, het fornuis voor de koffie en het koffiekopje, de verwennerij van een bezoek aan de bakker onderweg, noodsnacks voor het nachtkamp en natuurlijk een tandenborstel, zonnebrandcrème en dergelijke.

Mijn medium frametas van Oveja Negra heeft een inhoud van ongeveer vier liter en is 100% waterdicht. Door deze zogenaamde wigvorm van de halve frametas kan ik comfortabel een grote drinkfles op de zitbuis gebruiken. Andere zogenaamde “halfframetassen” strekken zich uit over de gehele lengte van de bovenbuis en laten ruimte over voor beide drinkflessen (tenminste bij grotere frames), en alleen op de onderbuis bij kleinere frames. De tweede vorm komt veel vaker voor, maar ik ben dol op de pasvorm van mijn tas voor mijn compactere grindfietsframe.

Hier vind je onze selectie frametassen voor bikepacking.

Frametas van een bikepacking opstelling

De zadeltas - voor lichte maar grote dingen

Mijn eerste bikepacking-uitrusting was de grote Revelate Viscacha-zadeltas. De grote zadeltassen, in de volksmond bekend als ‘ass rockets’, zijn echte allrounders en staan ​​bijna symbool voor bikepacking tassen. Ze passen op bijna elke fiets, bieden veel pakvolume en vertragen de snelle rit in de slipstream nauwelijks. Ze zijn ideaal voor tamelijk volumineuze maar lichte dingen die gemakkelijk kunnen worden gecomprimeerd. In mijn geval gaan – in volgorde waarin ze gaan – de kleding voor de avond, de slaapzak zonder compressiezak en het regenjack erin. Dit klinkt op het eerste gezicht als een vreemde mix, maar het werkt heel goed. De regenjas blijft snel toegankelijk wanneer je hem nodig hebt. Als hij niet meer nodig is, blaast de wind hem snel droog genoeg om hem in een slaapzak te stoppen.

Zadeltas van een bikepacking opstelling

Ontdek alle zadeltassen

Koffers op de vork - laag gewicht en goed zicht

Ik heb keuze in de opstelling omdat mijn vork de mogelijkheid biedt om twee dry bags aan de zijkant en laag op de vork te bevestigen met een grote "cargo bottle houder" zoals die van Blackburn. Voorheen vertrouwde ik op een grote stuurtas voor/onder het stuur, maar de opstelling met de twee laag gemonteerde kleine spullentassen vind ik veel fijner omdat ik vrij zicht heb op mijn voorwiel. Dit maakt het off-road rijden een stuk aangenamer. Aerodynamisch is deze opstelling niet optimaal, maar de wegligging is veel beter (vooral bergafwaarts) en bovendien stiller. Maar wat zit er in de waterdichte pakzakken van 3,5 liter met rolsluitingen?

Vorktassen bikepacking

In één pakzak zit een opblaasbaar matras, een zeildoek en een paar kledingstukken die je in de zomer hopelijk niet nodig zult hebben: een korte regenbroek en winddichte handschoenen. Aan de andere kant is er net genoeg ruimte voor de rest van de wisselkleding en een Merino trui voor de avond.

Gereedschap en drinkfles - waar dienen flessenhouders voor?

Veel grindfietsen en andere fietsmodellen die zijn geoptimaliseerd voor bikepacking bieden nu een verscheidenheid aan bevestigingspunten op het frame en de vork. Ze willen ook gebruikt worden. Ik heb drie bidonhouderposities op het frame. De klassieke onderbuispositie wordt gedekt door mijn frametas. Daarom gaat de drinkfles op de zitbuis. Ik gebruik ook een drinkzak in mijn heuptas als ik onderweg ben, maar ik vind het belangrijk om een ​​waterfles met water te hebben. Soms kun je onderweg niet genoeg drinken en soms is de 0,7 liter, die overal snel bijgevuld kan worden, precies goed om nog water bij de hand te hebben om je tanden te poetsen en koffie te zetten.

De derde bidonhouderpositie onder de onderbuis is vanwege het vuil niet ideaal voor een drinkfles, maar de positie is wel ideaal voor een zogenaamde gereedschapsfles - eigenlijk een blikje met de afmetingen van een klein flesje. Hierdoor kan het gereedschap compact en diep worden opgeborgen en is het altijd binnen handbereik. Om het permanent rammelvrij te krijgen, heb je een beetje vallen en opstaan ​​en een beetje schuimsnijden nodig.

Gereedschapsfles en tassen van een bikepacking-opstelling

Heuptas als drinkwatervoorziening

Voor langere tochten op onbekende routes is alleen een drinkfles meestal niet voldoende. Daarom gebruik ik ook een Camelbak heuptas met drinkzak. Ik ben hem gewend van het mountainbiken en hij zit nog steeds comfortabel met ongeveer een liter water. Ook zijn er nog een paar extra vakjes, bijvoorbeeld voor je portemonnee direct op je lichaam.

Ontdek alle heuptassen


De hier gepresenteerde opstelling is uiteraard slechts een voorbeeld. Wat werkt voor bepaalde tochten, rijstijlen of fietsen is misschien niet voor iedereen een optie. Zeker bij kleinere framematen heb je soms veel creativiteit nodig om al je bagage erin te passen. Maar dat is het mooie van bikepacking: je kunt er zeker van zijn dat er voor jou en elk van je tochten de juiste oplossing is.

Naar het assortiment fietstassen

Vorige Volgende