Vaast A/1 Gravelbike – Hoe bevalt de nieuwkomer van magnesium?

fahrrad.de |

Ben werkt voor ons als copywriter en vertaler en is verantwoordelijk voor het merendeel van de teksten op onze website. Daarnaast vertaalt hij artikelen voor ons magazine en verzorgt hij nog tal van andere taken, die allemaal op een of andere manier met teksten te maken hebben.

Een groot deel van zijn leven fietst hij enthousiast. Momenteel verdeelt hij zijn tijd in het zadel tussen een grindfiets en een racefiets . Zijn liefde voor grindtochten begon begin 2018 en sindsdien heeft hij talloze kilometers afgelegd, verschillende grindevenementen bijgewoond en al bikepackingtochten in verschillende landen gedaan. We zijn er dus zeker van dat hij het onderwerp vrij goed kent. Bovendien is hij een bijna obsessieve monteur en heeft hij al ongelooflijk veel banden, sturen en zadels op zijn fietsen uitgeprobeerd.

Als het weer het toelaat, doet hij twee tours per week. Meestal is dit een kortere tocht (circa 50 kilometer) en een langere tocht van circa 100 kilometer, soms zelfs langer. In de zomer zal dit uiteraard weer toenemen.

Om deze redenen was Ben de ideale kandidaat om de Vaast A/1 grindfiets te testen. Hij heeft een frame van Allite Super Magnesium, dat volgens de fabrikant niet alleen 33 procent lichter is dan aluminium en 50 procent lichter dan titanium, maar ook sterker dan beide metalen. Laten we eens kijken wat Ben van de fiets vindt nadat hij er een paar weken mee heeft gereden.

Testrapport over de VAAST grindfiets

Eerste indruk: Mooi kader!

Ik heb veel soortgelijke grindfietsen van andere merken gereden. Mijn eigen fiets is een soortgelijke opstelling met 650b wielen en een Rival groepset van SRAM. Hij heeft echter een stalen frame, is een paar kilo zwaarder en de geometrie is aanzienlijk sportiever.

Het lage gewicht van de A/1 zorgde voor het eerste aha-effect. De fiets is net iets zwaarder dan vergelijkbare fietsen met een carbonframe en aanzienlijk lichter dan fietsen met een metalen frame, vooral mijn eigen fiets. De fantastische groene verfbeurt trok meteen mijn aandacht en trok ook de aandacht van de mensen op wie ik reed en die jaloerse opmerkingen veroorzaakte . Rondom voelt de fiets zeer goed gemaakt en van hoge kwaliteit aan.

Ik had in het verleden al kennis gemaakt met het geïnstalleerde WTB-zadel en nog geen vrienden gemaakt. Daarom heb ik hem meteen vervangen, maar dat is een heel individuele beslissing.

Op naar het bos!

Met de A/1 heb ik vele uren doorgebracht op de grindwegen en bospaden van mijn huis. Om daar te komen moet ik altijd een flinke afstand over asfalt afleggen, waardoor ik de fiets op een grote verscheidenheid aan ondergronden kon testen. Bovenal reed ik op lange, rechte boswegen en fleurde ik elke tocht op met een stukje singletrack. Voor zover ik kon in mijn vlakke thuisland reed ik bergafwaarts en bergopwaarts. Zelfs op kronkelige, bewortelde bospaden waarvoor je anders een mountainbike zou kiezen, werd de A/1 niet overweldigd. De banden, de rechtopstaande zitpositie en de remmen dragen bij aan deze veiligheid – tegelijkertijd was de fiets licht en wendbaar bij het bergopwaarts gaan.

Ik was onder de indruk van het lichtgewicht frame en de hydraulische schijfremmen van SRAM, die in elke situatie voor precies de juiste remkracht zorgen. De A/1 is een zeer comfortabele fiets (het dikke stuurlint helpt) en de geometrie beviel mij goed. Hij staat wat rechter dan een normale racefiets en is daardoor perfect voor lange tochten of, zoals Vaast zelf zegt, "voor mensen die niet koste wat het kost op het podium willen staan".

Het circuit werkte ook erg goed, tenminste voor het terrein waarin ik reisde. Er zijn hier simpelweg geen bergen! Als je veel in een heuvelachtige omgeving rijdt, kun je het 42 kettingblad waarschijnlijk vervangen door een kleiner exemplaar. Voor het frame maat L waarop ik reed, had ik echter graag een breder stuur gehad dan het geïnstalleerde stuur, dat slechts 42 centimeter breed is. De trend bij grindfietsen gaat duidelijk richting een breder stuur, maar wat voor jou werkt, hangt af van je lichaamstype.

De MAXXIS Rambler-banden hadden uitstekende grip op het asfalt, zelfs in de modder en op wortels. Hoe ruw de grond ook was, ik had nooit het gevoel dat ik uitgleed. Gezien het om 47 millimeter brede spijkerbanden gaat, rolden ze ook meer dan goed op de weg.

Testrapport over de VAAST grindfiets

Laatste gedachten

Ik heb erg veel plezier gehad met de Vaast A/1 en zelfs na er een tijdje over nagedacht te hebben, kan ik geen echte nadelen aan de fiets ontdekken. Het is precies wat een moderne grindfiets zou moeten zijn: licht, wendbaar en comfortabel. De banden zijn breed en er is zelfs ruimte voor nog bredere banden! Dankzij de vele oogjes kun je spatborden en een bagagerek bevestigen, waardoor de fiets nog veelzijdiger wordt. Dit maakt hem de ideale basis voor een fiets voor woon-werkverkeer onder alle weersomstandigheden en op elk wegdek.

De A/1 is een premium fiets voor echte grindliefhebbers en Vaast heeft op geen enkele bocht bezuinigd als het gaat om de aanbouwonderdelen. Het is dus geen goedkope fiets die zich op zijn prijsniveau staande moet houden tegen de goed gepositioneerde concurrentie. U moet zelf beslissen hoe belangrijk het innovatieve framemateriaal voor u is. Magnesium is het lichtste metaal voor frameconstructie, maar het gewichtsvoordeel en het verhoogde comfort zie je ook terug in de prijs. Met een aluminium frame (en een kleine gewichtspremie) krijg je dezelfde kwaliteit aan opzetstukken voor een aanzienlijk lagere prijs.

In ieder geval raad ik de A/1 aan aan iedereen die op zoek is naar een lichte, veelzijdige, moderne grindfiets die over de hele linie indruk maakt. Ik weet zeker dat het een grote grijns op je gezicht zal toveren, net zoals toen ik het testte!

Een testrapport over de VAAST Bike "U/1" - de stadsfiets - leest u hier: De VAAST "U/1"

Vorige Volgende